ÖĞRENDİĞİNİ KİMSE UNUTMAK İSTEMEZ
Hepimiz bir seminere gittiğimizde ya da bir eğitime katıldığımızda öğrendiklerimizi nasıl unutmayız diye düşünürüz. Hatta öğrendiklerimizi birkaç gün sonra birilerine aktaracak konumda kalmayı düşler bu olmayınca da hayal kırıklığına kapılırız. Aslında bu durum son derece doğaldır buna rağmen öğrendiğimiz şeyleri yüzdesel olarak daha fazla bölümünü zihinde tutmamızın da bazı formülleri yok değildir.
Beynimiz tıpkı bir bilgisayar hard diski gibidir. Bazı bilgileri tutabilmek için öğrendiğimiz bazı önemsiz bilgileri zaman içinde silerek yeni ve hayati bilgiler için yer açar. Belirli süre zarfında tekrar edilmeyen bilgiler bir süre sonra unutulurlar. Bu yüzden bir bilginin geçici hafızadan kalıcı hafızaya geçişinde sadece bilgiyi ne kadar çok tekrar ettiğimiz değil ne aralıklarla tekrar ettiğimiz de önemlidir. Öğrendiklerimizi nasıl unutmayız sorusuna en iyi cevaplardan biride budur.
Bu konuda öğrenme teorilerinden önemli olanlarından birini ortaya atan alman psikolog Hermann Ebbinghaus (24 Ocak 1850–26 Şubat 1909) unutma eğrisi ve ezber için aralık etkisi teorisini ilk geliştirendir. Unutma eğrisi zaman içerisinde hafızaya alınan bilginin herhangi bir tekrar yapılmadığı surette zaman içersin de azalacağı düşüncesine dayanmaktadır. Bu teoreme göre aldığımız eğitimin yarısını öğrendikten bir saat sonra unutuyoruz. Bir gün sonra ise öğrendiklerimizden geriye yaklaşık %20 si kalmaktadır. Bunu arttırmak için önerdiği yol aşağıdaki gibidir.
Unutmamak için neler yapılabiliriz
Çalıştığımız bir konu hakkında unutma oluşmaması için tekrarın gücü önemlidir. Beynimiz ilk yirmi dört saat içindeki tekrarı önemser. Tekrar noktasında beyin hafızadaki izlerin yerini derinleştirerek bilginin hafızada kalması için derin izler oluşturur. İlk eğitim seansında gün içinde yapılan tekrar bilgiyi hafızada tutma oranımızı %100 e kadar çıkartabilir.
En önemli öğrenme biçimlerinden bir tanesi etkileşimin devreye girdiği öğrenme şeklidir. Hayatımıza geçirebildiğimiz bilgiler teorik bilgilerden çok daha uzun süre zihnimizde kalmaktadır. Öğrenilen konuların bizim ilgi alanımızda olması da bilginin unutulmaması için değerli ögelerden bir başkasıdır.
Sadece ezber mantığına değil mantalitesi ve özü anlaşılan eğitimleri akılda tutma oranınız çok daha yüksek olur. Bir konuyu öğrenirken öncelikler çok önemlidir. Öncelik sırası yaratırsanız öğrenme oranınızı o kadar yukarı çekersiniz. En çok akılda kalan şeyler genelde başta ve sonda olan konulardır. Bu yüzden öğrenmek istedikleriniz başta ve sonda çalışın. Birbirine benzer konuları artarda çalışmak karışıklıklara yol açar. Bu yüzden çalışırken farklı konuları artarda çalışmak bir avantaj sağlayacaktır. Öğrenme aşamasında tek bir materyal yerine görselleştirmeyi deneyin. Sadece kitap yerine yanında video izlemek öğrenme sürecinizin kalitesini arttıracaktır.
Tekrar etmek zihnimizde ilgilendiğimiz konu ile ilgili yeni bağlantıların oluşmasına yol açacaktır. Bize düşen şey yılmadan çalışmaktır. Gerisiniz beynimiz halleder.
bu makaleyi beğendiyseniz hayal panosu nasıl yapılır isimli yazımızı da okuyabilirsiniz.
instagram profilimi ziyaret etmek için tıklayınız