Motivasyon Kaybı Nedir
İnsan yaşamak istediği hayat ile kendi arasına sınır koymaya başladıkça doğal olarak motivasyonu geri gitmeye başlayacaktır. Motivasyon düştüğü zaman kişi gelişemez yaptığı ve ortaya koyduğu işler azalır ya da kalitesinde bir düşüş meydana gelir. Bu durumdan kurtulmanın en kolay yolu motivasyonumuzun düştüğünü kabul etmek ve bu durumu düzeltmek için aksiyon alabilmektir.
Beklentiler ile hayallerinizi yakınlaştırın:
Zaman zaman kendimize hayattan ne bekleyip ne istediğimiz üzerine sorular sorarız. Bazen bu soruya cevap bulmak mümkün olmaz. İşte bu ne yapacağını bilmez hal bizim hayata karşı motivasyon miktarını geriletebilir.
Aslında bu durum hayallerimizin ne kadar sağlam olduğu ile birebir alakalı bir durumdur. Eğer yeniden hayal kurmaya başlarsak hayata karşı yeniden bazı isteklerimiz oluşmaya başlayacaktır. Hele bu hayalleri detayları ile birlikte netleştirdiğimizde ve bazı hayallerimizi hedefe dönüştürmeye başladığımızda yeniden motivasyonumuzda bir artış göreceğiz.
Unutmayalım ki zihnimiz için hayal etmekle gerçek arasında bir fark yoktur. Siz beyninize nasıl telkinler verirseniz beyniniz onu size yaşatmaya başlayacaktır.
Fiziksel duruşun motivasyona etki eder
Söylediğimiz gibi zihnin yapısı motivasyon için son derece önemlidir.. Aynı zamanda nasıl göründüğün giyindiğin, nasıl bir duruşa sahip olduğun da motivasyonunu birebir etkileyecektir. Bazen motivasyonun düştüğünde başarılı bir anında nasıl göründüğünü düşünüp o duruşu taklit edersen motivasyonunda otomatik olarak yükselmeye başlayacaktır.
Zihni kandırmak kolaydır. Sadece siz öyle düşük bir anınıza denk geldiğinizde neyi düşüneceğinizi iyi hatırlayın.
Aynı zamanda dik bir vücut için yediklerimize, uykumuza ve spor alışkanlığımıza dikkat etmek önemlidir
Motivasyonsuzluğu kimliğin bir parçası yapmak
İnsan her zaman en sert davranışı kendine gösteriyor. Maalesef ki kendimize verdiğimiz telkinler beynimizin bu telkinlere göre durumu değerlendirmesine yol açıyor. “Yine motivasyonum düştü”. “Kahretsin ben hiçbir şeyi başaramayacağım” gibi cümleler tüm psikolojik ve hormonal dengemizi buna göre oluşturmamızı sağlayacaktır.
Yaptığımız bir hatanın ardından “zaten ben işe yaramazım” diye söylediğimiz bir söz ile kendimize çizdiğimiz kimliği kabullenmiş oluyoruz. Bunun yerine “bu işte başarısız oldum bununla birlikte daha büyük başarılar için çalışmaya devam edeceğim” şeklindeki bir yaklaşımla bu durumu kendi kimliğimizin bir parçası yapmazsak motivasyonumuzu hep diri tutarız. Unutmayalım yapılan hiçbir iş bizim öz benliğimizi zedeleyecek kadar değerli değildir.
Potansiyellerimizin altında hedefler belirlemek
Hayal kurmak bedavadır. Ne kadar yüksek hayaller kurarsak kuralım bir ödeme yapmayız ve kimseye borçlanmayız. Hayallerimizi ne kadar düşük tutarsak potansiyelimizi de o kadar aşağıya indiririz. O zaman o düşük hedeflere ulaşmak bizi motive etmeyecektir. 50 kilo kaldırabilen bir sporcuyu nasıl 5 kilo kaldırmak tatmin etmeyecek ve motive etmeyecektir. Düşük hayallerde potansiyellerimizin altında kaldığı için bizi motive etmeyecektir.
Yüksek hayaller kurmak kendimizden olan beklentileri ve potansiyelleri arttırdığı için motivasyonumuzu da yükseltecektir. Büyük hayaller peşinde koşmak küçük hedefleri daha hızlı gerçekleştirmemizi sağlar.
İşleri ertelemekten vaz geçmek
Netlik güvenimizi ve motivasyonumuzu yukarı çeker. Erteleme eğilimi oluşması netliğin kaybolmasına ve belirsizliğe yol açacağı için bu da motivasyonumuzu aşağıya çekecektir.
Hedeflerimizi yazmak yapacağımız işleri düzene koymak kısa orta ve uzun vade de başarmak isteyeceğimiz işleri sıralamak netliği oluşturacağından bizimde motivasyonumuzu yukarı çekecektir.
Motivasyonu yükseltmek kalp zihin ruh ve bedenin ortak çalışmalarının sonucudur. Dengeyi tutturmak insana güven verecektir. Güven ise motivasyonu yukarıya çekecektir.
Hatıra dinlenir hikaye satış kapatır isimli makalemize buradan ulaşabilirsiniz.
M.GÖKTÜRK TURUNÇ