Kanban Tekniği

10 Haziran 20222

KANBAN TEKNİĞİ

Kanban tekniği zamanı organize etmek için iyi bir yöntemdir. Zaman en acımasız hocadır. Bu nedenden ötürü onun bize öğrettiği şeyleri hiçbir okul öğretemez. Tarih boyunca zamanın kıymeti üzerine pek çok şey yazılıp çizilmiştir. Bu nedenden ötürü bu kıymetli elması ya doğru tekniklerle işleyeceğiz ya da geçmesini izleyerek bu dünyadan göçüp gideceğiz. Sanırım hepimiz dünya sahnesinden çekildiğimizde geride bizi hatırlatacak bir şeylerin kalmasını isteriz.

Hayat boyunca yaptığımız işleri beynimizde bir sıraya koymak istedikçe sıraya girmemekte direnirler. Bu yüzden onları görselleştirmek yapılabilir olduklarını hissetmenin ilk adımıdır. Yoksa zihnimizde yığıldıkları sürece asla bitmeyeceklerini düşünmemiz son derece doğaldır. Görselleştirmek negatif düşüncelerin pozitife dönmesinde ilk adımdır. Bu yüzden yapacağımız tüm işleri aralarında bir ayrım gözetmeden yazmaya başlamak bizi hem rahatlatacak hem de gerçekler ile yüz yüze gelmemizi sağlayacaktır. Beyninin içindekileri sanki su basmış bir evi temizlercesine dışarı alıp göremediğimiz şeyleri aşikâr edeceğiz. Böylelikle nereden başlayabileceğimizi kendimize göstermiş olacağız.

 

Kanban pano ya da tahta gibi anlamlara gelmektedir. Tüm işlerimizi ve yapmamız gerekenleri görünür kılarak işe başlıyoruz. Bugün anlatacağımız Kanban sistemini TOYOTA fabrikalarında endüstri mühendisi olarak çalışan Taiichi OHNO tarafından üretim verimliliğini arttırma adına geliştirilmiştir.

Kanban Tekniği

KANBAN TEKNİĞİ NASIL İŞLER?

Önümüzdeki tahtayı A4 kağıdı  ya da dijital tabloyu 3 ana bölüme ayırarak Kanban tekniğini uygulamaya başlarız.

1.Bölüm (Yapacaklarım)

Buradaki ilk bölüme yapacaklarım, yapmam gerekenler, ya da aşacağım engeller gibi kendimize özgü bir isim veririz. Ve yapmamız gereken işleri bu alanda toplayarak işe başlarız. Günlük işlerimizi küçük kağıtlara yazarak bu panoya tutturalım ya da yazalım.

2.Bölüm (Yapıyorum)

İkinci sütun sistemin ortasında bulunan sütündür. Bu sütun sizin odak noktanızı oluşturur. Yapmanız gereken işlerden en fazla 3 tanesini bu alana alabilirsiniz. Bu sütuna yapıyorum, yapmakta olduğum işler ya da başarmaya başladıklarım gibi size özgü isimler verebilirsiniz. Burada önemli olan bu bölüme 3 adetten fazla işin yazılmamasıdır. Çünkü insanın aynı anda odaklanacağı iş sayısı sınırlıdır. Eğer kaliteli işler çıksın istiyorsanız. Bu sütundaki işleri sınırlı tutarak işe başlayın. Burada hangi işten başlayacağınızı makalelerim arasında bulunan Eisenhower Matrisi makalemi okuyarak bir işe nasıl çalışacağınızı ise yine makalelerim arasında bulunan Pomodoro Tekniği makalemi okuyarak karar verebilirsiniz.

3.Bölüm (Yaptım)

Son bölümde bulunan yaptım sütunu ise yaptığımız işleri kaydırdığımız sütundur. Yaptığımız işleri genelde siler ya da yırtıp atarız. Bu sistemde ise yaptığımız işler gözümüzün önünde asılı olarak durmaktadır. Bu bize bitirdiğimiz işleri görüp tatmin olan beynimizin doğru hormonal dengeyi kurması için bir avantaj sağlamaktadır.

kanban tekniği zaman

Zamanın ellerimizin arasından kayıp gitmesini istemiyorsak bir an önce organize olmanın yollarını aramalıyız. Önemli olan her zaman hazır ve yolda olmaktır. Tıpkı ahlaki mektuplar kitabında Seneca’nın dediği gibi “Dibi göründü mü küpün neye yarar tutum. Dipte kalan hem en azdır hem de en acı”

Kanban tekniği makalesini sevdiyseniz zaman yönetimi ile ilgili diğer yazılarımı buradan okuyup dinleyebilirsiniz

2 comments

  • Serpil Aksu

    10 Haziran 2022 at 23:19

    Eğitimlerimiz den haberdar olmak istiyorum…

    Reply

    • gokturk-yonetici

      13 Haziran 2022 at 22:14

      merhaba serpil hanım
      eğitimlerimizi @gokturkturunc instagram adresimden takip edebilirsiniz. 28 haziran tarihinde stres yönetimi ile ilgili bir zoom eğitimimiz olacak
      bit.ly/KFBStres adresinden eğitim içeriğine ulaşıp kaydınızı yapabilirsiniz.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://gokturkturunc.com/wp-content/uploads/2022/01/logobeyaz.png

Sosyal Medyada takip edin

https://gokturkturunc.com/wp-content/uploads/2022/01/logobeyaz.png

Sosyal Medyada takip edin

Göktürk Turunç tüm hakları saklıdır.

Göktürk Turunç tüm hakları saklıdır.