Stresle başa çıkmanın 14 yolu
Stresle başa çıkmanın 14 yolu üzerinde konuşmadan önce gelin stresi tanımlayalım. Kişinin üzerinde tehdit oluşturan bedensel ya da duygusal olaylara karşı verilen tepkiye stres adı verilir. Birey karşılaştığı bu duruma karşı bir tepki koyar. Eğer başına gelen durum uyumlanacağı ya da başa çıkabileceği bir durum ise savaşır. Uyum sağlayamadığı ya da başa çıkamayacağı bir durum ise kaçar. Buna savaş ya da kaç tepkisi adı verilir. Stres iki ana başlığa ayrılabilir.
Olumlu stres: Herkes için değişebilen ama belirli dozda stres, varoluşun olumlu bir özelliğidir ve etkili bir işleyiş için gereklidir. Bu tür stres organizmada fiziksel ve ruhsal gelişmelere, büyümeye ve olgunlaşmaya yol açar. Karşıya geçerken hızlı ve dikkatli davranmak, sınavlara hazırlanırken duyulan stres
Olumsuz stres: kişinin başa çıkamayacağı durumlarda oluşan strestir. Eğer ortaya çıkan uyaran bireyin başa çıkabileceği durumun üstüne çıkar ise ve bu durum uyumlanma oluşmadan uzun bir süre devam ederse bu stres kişiye fiziksel ve ruhsal açıdan zarar verir. Karşıya geçerken, üzerine gelen bir araçla karşılaşmak, yakınında ölümcül hastalık tanısı, çok sevilen birinin ölümü
Stres yönetimi
Stresle başa çıkmak ve yaşam kalitesini arttırmak amacıyla, durumu değiştirme ya da duruma verilen tepkileri değiştirmeye “stres yönetimi” denir. Bu yöntemler; çevresel, zihinsel, fizikseldir. Stres yönetimi yaparken stres ile baş etmek için geliştirilen iki yöntem mevcuttur.
STRESÖRÜ MODİFİYE EDİN
Bize stres veren kişi ya da olguyu değiştirmek ya da ona olan davranış şeklimizde değişiklik yaparak bize zarar verecek stresten uzaklaşabiliriz. Stresi ya da endişeyi ortaya çıkaran en önemli durum kontrolü kaybettiğimiz durumlardır. Bu nedenden ötürü neleri kontrol edip neleri edemeyeceğimizi anlamamız önemlidir. Hangi durumları kontrol edip hangi durumlara uyum sağlayacağımızı öğrenmek önemlidir.
-
Strese yol açan durumu değiştirmek:
Her zaman mümkün olmasa da strese yol açan durumları net bir şekilde belirleyip bu durumlardan uzak durmak mümkün olabilir. Bize stres yarattığını bildiğimiz bir insandan, ya da bir işten uzak durmak gerçekleştirebildiğimiz seçenekler arasındadır.
-
Strese yol açan davranış modelinde değişiklik:
Davranışlarımız bizim elimizdedir. Bir olaya karşı gösterdiğimiz davranış bizi strese sokuyor ve sağlık açısından zorluyor ise bu davranış modelinden vaz geçmek için yapılacakları belirleyip ona göre bir pozisyon alabiliriz. Stresin sizde oluşturduğu semptomları tanıyın, yaşam biçiminize bakın ve neleri değiştirebileceğinize karar verin
-
Neler yapmanız gerektiğini tanımlayın:
Yapmamız gereken işleri önem ve aciliyet ve ihtiyaçlarınıza göre sıralayın. Bir işi tamamlayıp diğer işe geçtiğiniz zaman diğer işi bitirdiğiniz için içinizde bir eminlik oluşacaktır. İşlerini sıralarken aşağıdaki soruları kendine sorabilirsin.
- Nelerden kesinti yapabilirim?
- Nasıl zaman kazanabilirim
- Bu işi en sorunsuz şekilde nasıl halledebilirim.
-
Yeterli Kelimesini kabul edin:
Bazen bir iş için ne kadar uğraşsanız da belirli bir seviyenin üstüne ilerleyemeyebilirsiniz. Bazen elinden gelen her şeyi yaptığına inandığında o işe bitmiş gözüyle bakmalısın. Bunu yapmak kendinden taviz vermek değil daha sonra yapacağın işler için kendine bir dinlenme imkanı sağlamak ve kendine enerji bırakmaktır. Böylece stres kaynağını daha iyi yönetmiş olursunuz.
-
Biraz yavaşlayın:
iş yapışınızda biraz yavaşlayın aşırı stres ve kaygı beyindeki kaygı bölümünü etkilemektedir. Böylelikle beyninizdeki problem çözme ve duyguları yönetme bölümleriniz bu durumlardan kötü etkilenecektir. Yavaşlarsanız duruma dışarıdan bakma şansını kendinize vermiş olursunuz. Böylelikle daha iyi kararlar alıp daha iyi sonuçlara ulaşırsınız. Ve aşırı stresten korunmuş olursunuz.
-
Dengeli ve Sağlıklı Beslenmeye Özen Göster:
Beslenmesini düzeltmiş insanlar stresi daha kolay yönetmekteler. Beyaz un doymuş yağ rafine edilmiş şeker tuz alkol ve Kafeinden uzak durulması önemlidir.
-
Egzersize önem verin:
Egzersiz vücudun serotonin sağlamasına sebep olmaktadır. Başlamak zor bile olsa egzersiz yapmaya başlayın vücudunuzda pozitif yönde değişimler olacaktır.
-
Bazen kabullenmek iyidir:
Kontrol edemediğiniz durumlar olduğunu kabul edin. Bu durumlarda agresifleşmeyin. Kendinize güveninizi ön plana koyun. Örneğin önünüzdeki bir yol çalışmasını aşmanız ya da trafiği geçmeniz mümkün değildir. Bu durumda trafiğe kızmak yerine olayın yönetebileceğiniz kısımlarını bulup o bölümlerine odaklanın. Gideceğiniz yeri arayıp biraz geç kalacağınızı söyleyerek işe başlayabilirsiniz. İyi bir müzik açıp biraz rahatlamayı deneyebilirsiniz.
-
Gevşeme tekniklerini öğren:
Diyafram nefesi almayı öğrenin. Bu nefes yoluyla vücudunuza daha çok oksijen gireceği için kalp atışlarınız yavaşlayacak ve üzerinizdeki stres faktörü azalacaktır. Meditasyon ya da yogadan yaralanın. Namaz kılın ya da dua edin. Öfkenizi bir kağıda yazıp onu yırtıp atın. Sizi gevşetecek bir yol mutlaka vardır.
-
Zamanı daha verimli yönetin:
Eğer kısa zamanda bir işi yapmak sizde gerginlik yaratıyorsa etkin zaman yönetimi için eğitimler alıp uygulayabilirsiniz.
-
Sınırlar koyun hayır demeyi öğrenin:
İnsanlara hayır demediğimiz için yaptığımız işler bize stres yaratacaktır. Sırf birileri mutlu olacak diye kendinize başkalarının mutlu olacağı işler seçmeyin.
-
Sosyal destek alın:
sevdiğiniz insanlarla vakit geçirin. Çözebilecek kişilerle sıkıntılarınızı paylaşın
-
Hobilere vakit ayırın:
Yeteneğiniz olan bir konuda ilgi alanları yaratıp o noktada vakit geçirin.
-
Destek alın:
Eğer tek başınıza çözemiyorsanız mutlaka profesyonel bir destek alın.
Stresle başa çıkmanın 14 yolu yazımızı beğendiyseniz diğer yazılarımızı buradan okuyabilirsiniz.
Youtube kanalımıza abone olmak için tıklayın