imposter Sendromu

10 Temmuz 2022

imposter Sendromu

imposter Sendromu yetersizlik sendromu: Hayatınızda çevreniz açısından güçlü bir kariyeriniz olmuş olabilir. Üstelik ses getiren işlerde yapmış olabilirsiniz.  Tüm toplum tarafından başarılı görülüyor da olabilirsiniz. Buna rağmen kendinizi yetersiz ve başarısız gördüğünüz oluyordur. Hatta çevrenizdeki insanları başarılarınızla kandırıyor gibide hissedebilirsiniz. Bu durum kişinin kendisi başarısız hissetmesine sebep olan imposter sendromu ya da yetersizlik sendromunun belirtilerinden biridir.

Çarpıtılan yanlış inanışlardan kaynaklanan bu durum diğer bir adı ile sahtekarlık sendromu olarak da anılmaktadır. Bu sendromun içinde olan kişi geldiği yere tesadüfen geldiğini düşünür. Toplum içindeyken bu durumun ortaya çıkmasından dolayı kaygılanır.  Bulunduğum durumu hak etmiyorum, ben yaptıysam herkes yapabilir gibi yaptıklarını küçümseyecek cümleler kurar. Başarılarını daha çok dış etkenlerden kaynaklandığını düşünen bu kişiler insanları kandırdığı hissine kapılırlar.

1978 yılında Suzanne Imes ve Pauline Rose Clance isimli iki klinik psikoloğun 150 kadın denek üzerinde yaptığı çalışmanın arkasından kavramlaşmıştır. Bu kadınlar edindikleri iyi pozisyonlara ve başarılara rağmen kendilerini takdir edememişler gerçekte içsel olarak iyi olmadıklarına kendilerini inandırmışlardır. Bu sendrom genellikle iyi pozisyonlara gelmiş bununla birlikte çocukluktan itibaren başarı baskısıyla büyümüş kişiler üstünde görülmektedir. Ne kadar başarılı olsalar da kendilerini yeterince başarılı hissetmezler.

İmposter sendromu yetersizlik inancı nedeni ile var olan performansı da düşürerek kişinin dış dünya ile olan ilişkisini sınırlandırır. Böylece yalnız kalan kişi kendisine daha fazla yetersizlik inancı empoze eder.  Bu tür kişilerin durumu performans ve verimlilik ve dış dünya ile aralarında kuramadıkları bağ ile ilişkilidir. Sendroma giren kişiler kendi pozisyonlarından düşük işlere baş vurabilirler. Bazı kişilere ya da işlere aşırı bağlanırlar. Olmaması gereken tavizleri verme eğiliminde olabilirler.

imposter sendromu

 

Yetersizlik sendromunun başlıca belirtileri nelerdir

  • Yaptığın işlerde sonuç ne olursa olsun bir başarısızlık sebebi bulunması
  • İşin tamamı ya da bir kısmında kendini yetersiz görme eğiliminde olunması
  • Başarsan bile diğer insanların başarınıza karşı yaptığı takdirleri sürekli abartılı görülmesi
  • başarılarınıza şans eseri oluştuğu gibi bir anlam yüklemek
  • Toplum önünde konuşmaktan heyecan duymak

imposter Sendromuna(yetersizlik sendromu) yol açan durumlar

Pek çok bozuklukta olduğu gibi bu durumda da aile belirleyici bir rol oynar.

  • Başarı üzerinde ailenin hiç takdir göstermemesi. Bazen de tam tersine aşırı takdir gösterilmesi ileride bu duruma yol açmaktadır.
  •  Çocuklara karşı takınılan en mükemmelin beklenmesi. İleride kişi kendinden hep en mükemmelin beklendiğini düşünerek yaptıklarında hep bu çıtayı hedef alır.
  •  Ailede hep takdir edilen bir kardeş takdir edilmeyen diğer kardeş üstünde böyle bir baskı oluşturur. Böylelikle yetişkinlikte bu sendromun ortaya .ıkar. Yaptığı her işte eleştirilen bir çocuk ileride elde ettiği başarıları hak etmediği kanaatine kapılmaktadır.
  • Özellikle ailede cinsiyetçi bir yaklaşım söz konusu ise ailedeki kız çocukları ileride elde ettikleri başarılarda kendi paylarının olduğu yönündeki bakış açılarına ulaşmaları söz konusu olmamaktadır.

imposter Sendromu

imposter sendromunu (yetersizlik sendromu) aşmak için neler yapılmalıdır?

Durumu kabul etmek her zaman en iyi başlangıç olacaktır. Başarılarımızdan bir liste yapın. Bunlar ile ilgili negatif düşüncelerinizi silin. Hata yapma özgürlüğünüz olduğunu düşünün. Bir konuda çalışırken hata yapma özgürlüğümü serbest bırakıyorum diyebilirsiniz. İnsanların başarılarınızı takdir etmesine izin verin. Gerçekten sizin başarınız ise onu sahiplenin.

Unutmayın hatalarda başarılarda bize aittir vardır ve hep var olacaktır.

imposter sendromu isimli yazımızı beğendiyseniz diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz

https://gokturkturunc.com/wp-content/uploads/2022/01/logobeyaz.png

Sosyal Medyada takip edin

https://gokturkturunc.com/wp-content/uploads/2022/01/logobeyaz.png

Sosyal Medyada takip edin

Göktürk Turunç tüm hakları saklıdır.

Göktürk Turunç tüm hakları saklıdır.