Erteleme Hastalığından (Procrastination) Kurtulmak

22 Şubat 2022

ERTELEME HASTALIĞINDAN KURTULMAK

 

Erteleme Hastalığından Kurtulmak “Procrastination” olarak da bilinen erteleme hastalığı; kişinin yetiştirmesi gereken işleri ötelemesi, yapmaktan kaçınması ya da sürekli olarak ertelemesi olarak tanımlanır. Yapılması gereken işin başına oturmadan önce son bir kez başka bir şey yapma, harekete geçerek işi tamamlamak yerine kasıtlı ve bilinçli olarak yapılması gereken eylemden kaçınma, ağırdan alma olarak da açıklanabilen erteleme hastalığı, toplumda oldukça yaygın olarak görülür. Bu kişiler eyleme geçmek yerine kendi kendilerine bahaneler ve kaçış yolları bularak görevlerini erteler. Bunun sonucunda iş ve okul hayatlarının yanı sıra sosyal ilişkileri de olumsuz etkilenir.

ERTELEME HASTALIĞINDAN KURTULMANIN BİYOLOJİK ANLATIMI

İnsanlar, sonuçları ve gereklilikleri idrak edemedikleri için mi işlerini erteliyorlar?

 

Erteleme Hastalığından KurtulmakErtelemenin biyolojisini anlamamız gerekiyor:

Limbik sistem, türün hayatta kalma davranışlarını yönetir. Stres, korku, içgüdü, tehlike, zevk, üreme ve heyecanla ilgilidir. Strese ya da tehlikeye verilen kaçma tepkisi ya da hazlara doğru otomatik çekilmeler limbik sistemin eseridir. Buna içimizdeki maymun da denilebilir.

Sonradan ön beyin ya da frontal lob gelişmiştir. Türümüzün daha gelişmiş ihtiyaçlarına yanıt verir. Muhakeme, karar verme, Geleceği tasarlama, uzun vadeli düşünme gibi durumlarla ilgilidir. Ona da içimizdeki insan diyebiliriz. Ertelemek, limbik sistemin bir meyvesidir. Zorluk, tehlike ya da stresten kaçmak için verdiğimiz içgüdüsel bir tepkidir.  Onun hareket etmesini sağlayacak tek şey: İşlerin bitirilme tarihi. Öncelikli ihtiyacımız idrak etmek değil, içimizdeki maymunun farkına varmaktır.

ERTELEME HASTALIIĞI

ERTELEME ALIŞKANLIĞINI AZALTACAK EGZERSİZLER.

1.Yöntem: 5 sn. Kuralı:

Beşten geriye say ve sıfıra gelmeden başla Bir işin yapımı esnasında eğer yapmaya başlayamıyorsak 5 ten geriye doğru sayın. Sıfıra gelmeden ayağa kalkıp yapacağınız işin başına gidin.

2.Yöntem: En Basit Adım Tekniği:

Herhangi bir işe başlarken o işin en kolay 3 adımını yazıp o adımlardan başlarım. Bu işi bitirmeme ya da bitirmeme kimse izin veremez. Ben karar veririm. Örneğin bilgisayarda bir sunum hazırlayacaksanız yapacağınız ilk iş masaya oturmak ve bilgisayarınızı açmak ve sunum dosyasını açmaktır.

3.Yöntem: Yapay Deadline Tekniği:

Bir fikri bu konuda senin için önemli biri ile tartışmanız için bir randevu ayarlayın. Ya da yapacağınız işin tarihini birilerine ilan edin. Böylelikle bir sorumluluk edinip o işi yapmak için uğraşırsınız. Zaman daraldığında beynimiz en kısa yolları bulur ve oraya ulaşmak için ilerler.

4.Yöntem: Zeigarnik etkisi (Buluma Zeigarnik):

Yarın kalan işleri bitirilen işlerden daha çok hatırlarız. Dizilerin final sahnelerini hatırlama. Bir işe başlarsak bitirene kadar bir rahatsızlık etkisi oluşur. Bir işe başladıktan sonra o işi bitirmek için bizi zorlar.

5.Yöntem: Yeni Bir Alışkanlıkla Etrafınızı Şaşırtın:

1 ay boyunca çevrenizi şaşırtacak bir alışkanlıkla çalışarak insanları etkileyin.

6.Yöntem: Gelişimden Dolayı Çekilen Acıdan Keyif Al:

Limbik sistem frontal lobun kavgası. Kolun kasları örnek.) gelişim limbik sistemle değil frontal korteksin sorgulayıcı yapısı ile oluşur. Bunun getireceği stresten doğan ilerlemeden keyif alın. Kendinize yeni bir hikâye yazın.

7.Yöntem: Strese Girmekten Kaçın

Ortam müsaitse kendini yeme bir işin başına 1 dk. otur ancak o gün yapma. Bir işi yapmak istemiyorsan en azından 1 dk. o işe başlayarak daha sonradan yapma ihtimalini çok büyük oranda arttırışın. Hiç başlanmamış bir iş ile 1 dakika da olsa başlanmış bir işin tamamlanması arasında büyük bir fark vardır.

8.Yöntem: Beynini Manipüle Et:

Ne zaman hasta hissetsem hasta olmayı bırakır ve daha iyi olurum.  Bir projeye gerçekten başlayamıyorsan yanına kulaklığını defter kalem  al hiç gitmediğin bir yere git. Ve her zamankinden farklı giyin. Böylelikle kendini farklı biri gibi hissedip kendinden uzaklaşıp yapmak istediğin işe yapmak için  fırsat yakalayabilirsin.

9.Yöntem: Başkasına Zarar Vermek İstemezsin:

5 yıl sonraki seni bu günkü kararların ortaya çıkarır. Bir şeyi ertelemek gelecekteki sana darbe vurur. Gelecekteki bana ihanet etmek istemiyorum.  O yüzden hiçbir şeyi ertelemeyeceğim. Vizyon büyürken ertelemeye mahal kalmaz.

10.Yöntem: Bir Venn Diyagramı Çizin:

Dünyanın en büyük şirketlerinden General Electric’in Pazarlama Müdürü BethComstock, büyük işlere girişmeden evvel nereden başlaması gerektiğine karar vermek için Venn Diyagramları çizermiş. Bunun içinse 3 tane çember çizip 1. çembere “yapması gerekenleri”, 2. çembere “yapmayı sevdiklerini” 3. çembere ise “yapmaktan nefret ettiklerini” başlıklar yazın. İşin alt maddelerini bu tabloya yerleştirip, “yapması gerekenler” ve “yapmayı sevdikleri” kümelerinde kesişen şeylerle işe başlarmış. Sizde aynı diyagramı kendiniz için kullanabilirsiniz.

İnstagram profilimi takip etmek için tıklayınız

Youtube kanalımı takip etmek için tıklayınız

https://en.wikipedia.org/wiki/Bluma_Zeigarnik

https://gokturkturunc.com/wp-content/uploads/2022/01/logobeyaz.png

Sosyal Medyada takip edin

https://gokturkturunc.com/wp-content/uploads/2022/01/logobeyaz.png

Sosyal Medyada takip edin

Göktürk Turunç tüm hakları saklıdır.

Göktürk Turunç tüm hakları saklıdır.