Bütçe yapmak neden değerlidir?
Bütçe Yapmanın Yolları: Bütçenin temel amacı hayatınızda yapmanız gereken ve yapmak istediğiniz şeyler için para durumunuzu dengelemektir. Doğru bir planlama sizi borç almaktan ya da borç ödemekten uzak tutar. Fiziki yararları dışında borç sarmalından uzak durmak sizi psikolojik açıdan da rahatlatır. Böylelikle hem mali hem de ruhsal anlamda hayatınızda bir denge kurarsınız.
Bütçe yapmanın yolları nelerdir?
Birçok nedenden dolayı bütçe hazırlamak gerekebilir. Bazen gidilecek bir tatil için yaparız. Bazen de bir borcu ödemek için bütçe oluştururuz. Kimi zaman da bir ailenin aylık geçimi için bir bütçe oluşturabiliriz. Bütçeleme yapabilmek için aşağıdaki 4 kurala uymamız gereklidir.
1.Gelirinizin tespiti
Aile içinde kazanılan tüm geliri tespiti önemlidir. Maaşlar, kira gelirleri, sosyal yardımlar, emekli maaşları, aile fertlerinin gelirleri gibi bütçe için belirlenen süreçte elde edilen tüm gelirleri yazın
2.Giderlerin netleşmesi
Evin kirasından giyim kuşama kişisel harcamalarınızdan faturalara kadar tüm zorunlu giderlerinizi belirleyin. Böylelikle diğer harcamalarınız için elinizde kalacak nakit miktarını belirlemiş oluruz.
3.Önceliklerinizi belirleyin
Harcamalarınızı en önemli olan harcamanızdan daha az önemli olan harcamalarınıza doğru bir sıraya sokmaya başlayın. Harcamalarınızı önem sırasına göre yapmaya başladığınızda yapmak istediğiniz şeyleri hayatınızda daha rahat belirleyebilirsiniz. Böylelikle yaşam kalitenizde bir artış oluşur.
4.Zamanı belirleyin
doğru bütçenin oluşması için farklı zaman aralıklarına ihtiyaç var. Bununla birlikte zamanın belli olması hedef bütçenin yapılmasını kolaylaştırır. Aylık bir geçim bütçesi ya da birkaç aylık bir tatil bütçesi mi yapıyorsunuz. Hepsi için bir zamanın belli olması bütçe hedeflerini daha net oluşturmanıza yardımcı olur.
Bütçe yapmanın ve bütçeye uymanın yolları nelerdir?
Bütçeyi yapmak yeterli değildir. Önemli olan yaptığınız bu bütçeye uyabilmektir. Bunu için her dışarı çıktığınızda kredi kartınızı yanınızda götürmeyin. Böylelikle kredi kartı bütçenizden ekstra alışveriş yapıp reel bütçenizi zorlamaktan vaz geçebilirsiniz. Bütçeniz dışında yapacağınız ekstra harcamaları kayıt altında tutun. Böylelikle güncel bir bütçeye sahip olursunuz. Dışarıdan sürekli yemek söylemek yerine evde yiyeceğiniz yemeğin miktarını arttırabilirsiniz. Her etkinliğe gitmek zorunda değilsiniz. Sizi bütçenizden uzaklaştıracak etkinliklerden uzak durabilirsiniz. Öncelikli ve zorunlu harcamalarınızı banka kontrolünde yapılmasını sağlayabilirsiniz.
Bütçe yaparken en çok kullanılan bütçeleme yolları
Sıfır tabanlı bütçe
. Sıfır tabanlı bütçeleme stratejisi, eve giren her TL’nin ya da doların kira veya ulaşım gibi belirli bir bütçe kategorisine atandığı stratejidir. Bu liralar atandıkları kategoride harcanmazsa, başka bir kategoriye geçirilir ve öyle kullanılır..
50/30/20 bütçe.
Popüler bir bütçeleme sistemidir. Paranın %50 si gerekli (kira fatura) %30 kişisel harcamalara (spor salonu, giyim kuşam) %20 si ise birikime kullanılır.
Zarf bütçe
Bütçe yapmakta zorlanan kişiler için kullanılan eski bir bütçeleme şeklidir. Belirlediğiniz harcama kalemleri için oluşturulan bütçeler zarflara bölerek işe başlarız. O zarftaki para bitince o kalem için yapılan harcamayı sonlandırırız.
Bütçeleme yöntemleri sizin hedeflerinize karşı bağlı kalabilme gücünüzü arttırır
Bütçe Yapmanın Yolları makalemizi beğendiyseniz diğer makalelerimiz için linki tıklayınız
youtube kanalımız için linki tıklayınız